RSS

Es Dawet Ayu


Perpaduan antara tepung beras dan tepung sagu kanji memberikan rasa kenyal pada cendol, ditambah aroma nangka dan wangi pandan ....mmm....semakin ayu rasa dawet ini...
Bahan :
150 gr Tepung Beras
50 gr Tepung Tapioka
450 ml Air
50 ml Air Pandan (Pandan + air diblender, peras)
Kuah :
1 lt Santan sedang
pandan, garam
Syrup Gula Merah
Pelengkap :
Nangka matang, cincau
 
 
 
 
 
Cara pembuatan :
  • Siapkan baskom berisi es batu dan air es utk menampung cendol.
  • Aduk semua bahan cendol, rebus hingga mendidih dan meletup - letup.
  • Tuang panas2 kedlm cetakan cendol, tekan- tekan hingga cendol jatuh ke dlm baskom es.
  • Rebus santan, garam, dan pandan, mendidih,angkat.
  • Penyajian : letakkan beberapa sendok Syrup gula merah didasar gelas, tuang cendol, irisan nangka, dan cincau hitam, tuangkan santan . Sajikan dingin.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentar:

Posting Komentar

Salam kenal ^^
Mari nongkrong di Angkrengan dan share bersama seputar kuliner..